Prekyslený organizmus
Prekyslený organizmus
Nesprávnou stravou si môžete „zabezpečiť“ aj prekyslenie organizmu.
No nielen ňou. Prekyslený organizmus súvisí aj so svalovou námahou a následnou produkciou kyseliny mliečnej, no aj pravidelným dlhým vysedávaním.
Prekyslený organizmus sa zisťuje ako pH v moči, prejavuje sa:
- únava po jedle, no nielen po ňom
- svalové kŕče, pocit ťažkosti končatín
- nedostatok energie
- vypadávanie vlasov
- lámavosť nechtov
- oslabená imunita
- priberanie alebo naopak chudnutie
- negatívne psychické stavy: depresia, stres, podráždenosť, agresivita
- neschopnosť regenerácie
- slabé prekrvenie organizmu
- roztržitosť, rôzne poruchy vnímania, koncentrácie
Najdôležitejším alebo najhlavnejším priateľom „kyslého“ organizmu je však strava. Nielen strava samotná, ale aj spôsob stravovania. Ak potravu nesprávne prežujeme, do tráviaceho traktu sa nám dostávajú potraviny, ktoré sú nestráviteľné a organizmus následne zaťažujú. Vznikajú hnilobné a toxické procesy. Aby sme predišli kyslému organizmu a ochoreniam s ním súvisiacimi, mali by sme konzumovať veľké množstvo zeleniny. Okrem toho, že obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov, vlákniny a ostatných výživných látok, pomáha aj meniť pH v našom tele a udržiavať jeho optimálnu hodnotu.
Rizikovými potravinami sú:
- najmä mäso, ryby, morské plody
- sladkosti, cukor
- biele pečivo, biela múka, biele cestoviny
- víno, alkohol, pivo
- masť
- orechy – arašidy, pistácie, vlašské orechy, kešu orechy
- kukurica
- hríby
- soľ
- káva, čierny čaj, energetické nápoje
- mlieko, smotana
- ocot, majonéza, syr
Riziko prekyslenia organizmu zvyšuje aj sedavé zamestnanie. No aj nadmerný pohyb, ktorý vedie k vylučovaniu kyseliny mliečnej má za následok prekyslenie svalu. Vtedy vzniká svalová horúčka.
Záchranou je zásadotvorná výživa, strava, ktorá vykompenzuje prekyslený organizmus. Strava by mala byť vyvážená v pomere 3:1 v prospech zásaditých potravín.
Sú to tieto: paradajky, uhorky, mrkva, špenát, biela kapusta, červená repa, kaleráby, zemiaky, karfiol, hlávkový šalát, avokádo, reďkovky
Ideálne pH je 7,4, ak je nižšie ako 7, organizmus je prekyslený.